Viduslaiku festivāls Kuldīgā pulcē kuplu apmeklētāju skaitu

Jau iepriekš informējām, ka biedrība „Darīsim paši!”, iesaistot Kuldīgas, Skrundas un Alsungas novada iedzīvotājus, īsteno starpteritoriālās un starpvalstu sadarbības projektu „Viduslaiku festivāli” ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai piešķirto finansējumu.

Pilsētas svētku nedēļas nogalē Kuldīgā pulcējās iedzīvotāji no Pērnavas Igaunijā, Ulvilas Somijā un Sauveterre-de-Rouergue Francijā, lai kopīgi ar mūsu puses dalībniekiem, svinētu festivālu „Goldingenas Zelta laiki”. Spītējot spēcīgajai lietus gāzei, ievērojams skaits amatnieku, mājamatniecības produktu ražotāju un mākslinieku pulcēja novada un tuvākās apkārtnes iedzīvotājus un pilsētas viesus kuplā skaitā, aicinot izzināt viduslaiku tradīcijas.

Kuldīgas pils dārzā un Rātslaukumā varēja vērot daudzveidīgu Viduslaiku festivāla programmu ar Kuldīgas Kultūras centra jauniešu teātra „Focus” viduslaiku izrādi, klausīties senās mūzikas grupu Obscurus orbis no Rīgas, Scharlatan no Vācijas un Pērnavas bērnu kora Pöial-Liisi viduslaiku dziesmu programmu, kā arī vērot seno deju soļus, uguns mešanas trikus un viduslaiku mīlas stāstu.

Īpaši krāšņi bija dažādu tautu seno amatu demonstrējumi ar rokdarbu ierādīšanu, akmens mežģīņu kalšanu, ziepju un sveču liešanu, ķoču pīšanu un stikla mozaīku veidošanu. Lai gan lietus nerimās un ugunskuri pa laikam izdzisa, igauņiem izdevās sarūpēt gardu zivju zupu, rīkotāji cienāja ar rabarberu kiļķenu zupu, katlos sutinājās cūku astes un šņukuri, mūsu pusei raksturīgos sklandraušus pašrocīgi varēja gatavot ikviens svētku dalībnieks.

Lai izzinātu viduslaiku tradīcijas un labāk iepazītu kaimiņu valstu kultūru, tika rīkots seminārs „Viduslaiku tradīcijas Eiropā”, kurā piedalījās Kuldīgas novada muzeja speciālisti, stāstot par mūsu puses amatniecības tradīcijām un muzeja krājuma senajām liecībām. Par savās pilsētās rīkotajiem viduslaiku pasākumiem stāstīja Francijas, Igaunijas un Somijas projektu vadītāji.

Informāciju sagatavoja Ilze Zariņa

Projekta „Viduslaiku festivāli” vadītāja