2018.gada 4.septembrī projekta dalībnieki devās jau ceturtajā pieredzes apmaiņas braucienā.

Šoreiz pieredzes apmaiņu uzsākām ar lauku mājas “Kangari” apmeklējumu, kurā tās saimniece Antra Gaisa dalījās savās zināšanās un pieredzē gliemežu audzēšanā un kā no pašas izaudzētiem augļiem un ogām gatavot veselīgus našķus un kārumus, kuri tiek piedāvāti lauku mājas apmeklētajiem un organizēta tirdzniecība dažādos tirdziņos.

Tomēr gliemežu audzēšana un gardumu gatavošana tikai papildina lauku mājas “Kangari” galveno darbību – bērnu nometņu organizēšanu, kuros saimniece nodrošina bērniem dzīves un atpūtas apstākļus kā lielā ģimenē ar audzinātāju nepārtrauktu klātbūtni un uzmanību.

www.kangari.lv

Tālāk devāmies uz Pūri, kur, netālu no Šokolādes muzeja, Ventspils – Rīga šosejas malā, īpašu vietu veido Gatis Celitāns. Gatis jau 10 gadus ir saistīts ar akmens un laukakmens apstrādi un savas idejas ierauga dabā, jo Latvijas laukakmens ir patiesi unikāls, savu daudzveidīgo krāsu, rakstu, struktūru un formu ziņā. Kā saka Gatis “Mainās laiki, mūsu dzīves stils un mode, bet laukakmens bija, ir un būs mūsu vērtība”.

www.kaltakmens.lv

Uzņēmuši spēkus Jaunpils krodziņā, ierodamies Jaunpils alus darītavā, kur baudot eila garšas burvību, klausāmies atraktīvajā, patiesajā un interesantajā alus darīšanas entuziastā un darītavas saimnieka stāstījumā par alus darīšanu un Jaunpils alus attīstību un vēsturi.

Iedvesmoti, dodamies uz Irlavu, kur mūs pārsteidz Artūrs Immermanis, kurš savā uzņēmumā SIA “Immerman Woodworks” rada oriģinālu braucamrīku – bērnu skrejriteņa ziemas versiju – slēpjriteni un strādā pie jauna piedāvājuma – transformējamas tāfeles – galda. Savu produkciju Artūrs pārdod internetā un uz vietas ražotnē, atzīstot, ka Latvija ir testa tirgus un tagad, kad produkts ir pieslīpēts līdz ideālam un izmēģināts vietējā tirgū, uzņēmums ir gatavs būtiski palielināt ražošanas apjomus un sākt aktīvi strādāt  eksportam.

www.iww.lv

Braucot pa Zemītes ceļu, nevaram pabraukt garām “Tēviņu” mājas vīna darītavai, kas atrodas Kandavas novada, Zemītes pagastā, augstā vietā, no kuras paveras burvīgs skats uz skaistām dabas ainavām. Ražotne izbūvēta un iekārtota mājas pagrabiņā.

Mūs sagaida Tēviņu mājas saimnieki, stāstot un rādot mājas vīna gatavošanu no pašu dārzā un savvaļā ievāktajiem augļiem un ogām. Katru gadu vīnu sortiments atšķiras, jo tas atkarīgs no dabas dāsnuma. Kādi tik vīni nav piedāvājumā – pīlādžu, rabarberu, aveņu, plūmju, brūkleņu, pieneņu, jāņogu, zemeņu un pat melleņu. Saimnieku darbs ir nenovērtējams, jo  vīni tiek gatavoti no svaigi ievāktiem augļiem, ogām un to sulām. Izņēmums ir ledus vīni, kuri tiek gatavoti no saldētām ogām vai augļiem.

Dodoties mājup, netālu, pa Zemītes ceļu, apmeklējam mājražošanas saimniecības „Kalnēni” īpašnieku Aivaru Žiedas, kurš nodarbojas ar svaigas cūkgaļas žāvēšanu un konservēšanu. Visus darbus veic viens, sākot no kūpināšanas pašdarinātā kūpinātavā līdz produkcijas realizācijai tirgos. Apskatot plašo kūpinātavu, dārzu un siltumnīcas, saimnieks mūs pārsteidz ar lielo un pārpildīto pagrabu, kurā glabājas saimnieka sievas darinātie konservējumi – baraviku, gaileņu kaviārs, marinēti un skābēti gurķi, dažādu ogu ievārījumi (avenes, brūklenes, lācenes, u.c.), marinēti tomāti un tomāti želejā. Kūpinājumus un konservējumus var iegādāties saimniecībā vai dažādos tirdziņos Rīgā.